חנות "כלים שלובים": דוח מסכם של מחקר הערכה
(מס' 166)

מחבר :
ד"ר אבי גריפל, אפרת מישור בן דוד
מועד פרסום :
03/2017
הורדה חנות כלים שלובים: דוח מסכם של מחקר הערכה (pdf)
דוח הערכה המסכם מחקר גישוש בנושא פיתוח מיזם עסקי חברתי שיזמה עמותת שיקום אחר: כלים שלובים. במוקד התוכנית, חנות מתנות בצפון תל אביב וחנות וירטואלית באינטרנט, שבהן מועסקים, נוסף על צוות מקצועי, זכאי סל שיקום המתמודדים עם מחלת נפש.

החנות משמשת כתעסוקת מעבר למתמודדים (עד 12 חודשים), ומקום הכשרה והכנה לעבודה בשוק הפתוח. החנות גם משמשת במה להצגה ומכירה של מוצרים של עמותות וחברות שיוצרו בידי אנשים עם מוגבלות.

ליוזמת העמותה חברו גופי מימון, תמיכה וייעוץ רבים: קרנות הביטוח הלאומי – הקרן לפיתוח שירותים לנכים והקרן למפעלים מיוחדים, אגף השיקום במשרד הבריאות, עמותתIVN  בסיוע יועץ עסקי ותורמים פרטיים מהארץ ומחו"ל. ההערכה נעשתה בשנים 2015-2013 בידי חברת דאס בניהולו של ד"ר אבי גריפל בשיתוף אפרת מישור בן דוד.

הפעלת החנות מבוססת על מודל המשלב עקרונות שיקומיים-חברתיים עם השאיפה שהמתמודד יגיע לאיזון כלכלי ואף לעצמאות כלכלית מסוימת, גם ללא תמיכת קרנות הביטוח הלאומי ועם המשך התמיכה של משרד הבריאות ותורמים אחרים.

בשנים 2012-2010 שבהם התקיים הדיון בתוכנית באגף הקרנות של הביטוח הלאומי, הצעה זו היתה חדשנית ביותר, שהשתלבה בסדר העדיפויות של האגף בתחום שילוב אנשים עם מוגבלות בתעסוקה. מטרות התוכנית תאמו אף את רוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998.

פיתוח עסקים חברתיים כמדיניות באגף הקרנות הואץ מאוד מ-2014, וב-2015 פרסם האגף בשיתוף משרד האוצר את המכרז להקמה ותפעול קרנות יוזמה חברתית. מטרת הקרנות לפתח את שוק העסקים החברתיים בישראל, כדי להגביר את שילובן בעבודה של אוכלוסיות מודרות בהם אנשים עם מוגבלויות. אף שהחנות אינה עומדת בתנאים של עסק חברתי כפי שהוגדר במכרז של 2015, ולמרות מגבלות המחקר, חשיבותו בכך שהוא מעלה נקודות מהותיות בנושא של עסק חברתי, כגון המתח שבין עקרונות חברתיים לכלכליים, האיכות והמחיר של מסגרת השיקום, החשיבות שבהגדרת יעדי שיקום וקידום למתמודדים, וחשיבות השכר ההולם למתמודדים.

ממצאי המחקר נוגעים לדיון הכללי בעסקים חברתיים ומהווים דוגמה לקשיים בהפעלתם. ניסיון מיוחד נעשה על ידי החוקר הראשי לדון באחדים מההיבטים הכלכליים של המיזם לצד ההיבטים החברתיים.

יש להדגיש שהדיונים בוועדת ההיגוי והמשוב על המחקר הביאו את עמותת שיקום אחר להציע סדרה של שינויים שאמורים לשפר את הפעלת החנות ולצמצם את הפער שבין המטרות לביצוע. למרות שינויים אלה, שהחלו בשנת 2016, התברר כי יש קושי לעמוד ביעד של הגעה לאיזון כלכלי ולכן החליטה העמותה לשנות את המיקום הפיזי שלה. לשם כך היא הגיעה להסדר עם איש עסקים המפעיל חנות מתנות גדולה בראשון לציון, שהקצה בה מקום לפעילות כלים שלובים. היזם יעסיק כמה משתקמים ביחסי עובד מעביד. השינוי אושר על ידי משרד הבריאות.